Future Library

Διαβάστε το όραμα μας. Δείτε το όνειρό μας. Μπορεί να θέλετε να το ακολουθήσετε.

Το Future Library στοχεύει να μεταμορφώσει τις ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης.

Being Creative, Inspiring the Community

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι ο αποκλειστικός δωρητής του Future Library. Σκοπός της δωρεάς του Ιδρύματος είναι να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο δίκτυο δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών, σε όλη την επικράτεια, το οποίο θα συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενισχύοντας στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, δημιουργικότητας και διάδρασης.

Το Future Library, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011. Προήλθε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, τον αποδέκτη του Βραβείου «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για το 2010.

To Future Library ειναι ανοιχτό σε όλες τις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας. Δείτε εαν η τοπική σας βιβλιοθήκη συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ετησιος Απολογισμος

Ο απολογισμός κάθε έτους είναι για μας ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο που γράφεται σιγά-σιγά. H αλήθεια που μας οδηγεί: η αγάπη μας για τις βιβλιοθήκες. Ο απολογισμός του 2013 θα ανακοινωθεί σύντομα. Μέχρι τότε μπορείτε να δείτε παρακάτω τι κάναμε μέσα στο 2012.

Τα Επιτεύγματα του 2012

Το 2012, το πρώτο έτος του προγράμματος, εδραιώσαμε τη συνεργασία μεταξύ 87 δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών από όλη την Ελλάδα και οργανώσαμε 5 κύριες δράσεις:

  1. προώθηση της δημιουργικότητας, φιλαναγνωσίας και καινοτομίας,
  2. δίκτυο παιδικών υπηρεσιών,
  3. εκπαίδευση του μελλοντικού βιβλιοθηκονόμου,
  4. ψηφιακές υπηρεσίες και
  5. προώθηση και επικοινωνία.

Θα ήταν παράλειψη να μην τονισθεί το γεγονός ότι το δίκτυό μας υλοποίησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο με μεγάλη επιτυχία, σε μία χρονική περίοδο όπου όλα τα υπόλοιπα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους, αλλά και στον προσανατολισμό τους όσον αφορά το ρόλο τους στην κοινωνία. Η εμπιστοσύνη μας στο ανθρώπινο δυναμικό των βιβλιοθηκών και η επένδυση σε επιμορφωτικά προγράμματα που καλλιεργούν τις δεξιότητες με το βλέμμα στον 21ο αιώνα, συντέλεσαν στην επιτυχία του προγράμματος κατά το πρώτο έτος.

Προώθηση της Δημιουργικότητας, Φιλαναγνωσίας και Καινοτομίας

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος κατά την οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε για διακοπές ή στην κατασκήνωση. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή, οργανώνοντας δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αφετηρία για να ανακαλύψουν τα παιδιά καινούριους τρόπους έκφρασης, να εφεύρουν νέες μορφές ψυχαγωγίας και να πειραματιστούν με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της γνώσης. Οι δραστηριότητες εντάσσονται σε μιαν ευρύτερη δομή, έτσι ώστε να καλύπτουν πολλούς τομείς, όπως εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση βιβλίων, κινηματογράφο, πειράματα φυσικής και χημείας. Για πρώτη φορά 72 βιβλιοθήκες συνεργάστηκαν σε μια κοινή καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας. Η έννοια της «διαδρομής» αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της φετινής εκστρατείας με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

• 1.450 εκδηλώσεις σε 64 πόλεις
• 26.000 συμμετέχοντες (παιδιά και γονείς)
• 2.900 ώρες δημιουργικών εργαστηρίων
• 68 βιβλιοθήκες παρέλαβαν 10.600 βιβλία
• 99 βιβλιοθηκονόμοι επιμορφώθηκαν
• 291 εθελοντές.

Δίκτυο Παιδικών Υπηρεσιών

Ανακαινίσαμε τα παιδικά τμήματα οκτώ (8) Βιβλιοθηκών της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Καλαμαριάς και το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Οι επεμβάσεις στο χώρο των οκτώ (8) Βιβλιοθηκών βασίστηκαν στα ιδέα των «Μαγικών Κουτιών» της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Πέρα από την αισθητική αναβάθμιση και την ανακαίνιση της υποδομής, το έργο είχε στόχο κυρίως τον προσδιορισμό του ρόλου και της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες. Πρακτικά με τις επεμβάσεις αυτές απαντώνται δύο συναφή απλά ερωτήματα: «τι μπορεί να κάνει ένα παιδί στη βιβλιοθήκη;» και «τι μπορεί να προσφέρει η βιβλιοθήκη σε ένα παιδί;». Κατά το σχεδιασμό των επεμβάσεων στο φυσικό χώρο ζητούμενο ήταν η διαμόρφωση διακριτών σημείων για διαφορετικές χρήσεις και ενός περιβάλλοντος οικείου, προκλητικού και ελκυστικού, που να μπορεί να εξυπηρετεί ποικίλες ηλικιακές ομάδες και λειτουργίες.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Επανασχεδιάσαμε, ανακαινίσαμε και εξοπλίσαμε τις βιβλιοθήκες:
• Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς
• Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς, παράρτημα «Δανιηλίδειος»
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς, παράρτημα «Καραμπουρνάκι»
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, παράρτημα «Άνω Πόλη»
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, παράρτημα «Ορέστου»
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, παράρτημα «Ξυροκρήνη»
• Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, παράρτημα «Χαριλάου»
Συνολικά 997 τετραγωνικά μέτρα ανακαινίστηκαν στις 8 βιβλιοθήκες

16 βιβλιοθηκονόμοι επιμορφώθηκαν

8 μοναδικές χωροταξικές ιδέες πήραν ζωή αποκλειστικά για παιδιά, προσφέροντας:
• γωνιές δημιουργικής μελέτης
• χώρο εργαστηρίων
• γωνιά ανάγνωσης κόμικς
• χώρο χρήσης του διαδικτύου και υπολογιστών
• χώρο παιχνιδιού
• σκηνή καλλιτεχνικών παραστάσεων

Εκπαίδευση του Μελλοντικού Βιβλιοθηκονόμου

Πιστεύουμε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι οι δημιουργικοί και οι καινοτόμοι ηγέτες βιβλιοθηκών δεν θα δρουν με τη λογική του χθες, είναι να τους δώσουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους, να ανακαλύψουν νέες ιδέες, να πειραματιστούν με νέες υπηρεσίες και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο πρωτοπόρων υπαλλήλων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το τι μπορούν και πως θα πρέπει να είναι οι δημόσιες βιβλιοθήκες σήμερα. Δεκαέξι (16) υπάλληλοι από βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς οργανισμούς συμμετείχαν στο πρώτο δίκτυο πρωτοπόρων υπαλλήλων και ανέπτυξαν δεξιότητες για να υλοποιήσουν το όραμά τους στις τοπικές τους κοινότητες. Μπορεί να προέρχονται από τις 12 περιφέρειες της χώρας και να έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, αλλά μοιράζονται το ίδιο πάθος για τις δημόσιες βιβλιοθήκες και την επιθυμία να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

• 16 πρωτοπόροι βιβλιοθηκών
• σειρά βιωματικών εργαστηρίων διάρκειας 88 ωρών
• ανάπτυξη δεξιοτήτων: ηγεσία, διαχείριση έργου, προάσπιση βιβλιοθηκών, καινοτομία
• 10 προτάσεις για νέες υπηρεσίες βιβλιοθηκών.

Ψηφιακές Υπηρεσίες

Πιστεύουμε ότι μια πιο ανοικτή/εξωστρεφής βιβλιοθήκη είναι και μια καλύτερη βιβλιοθήκη. Παράλληλα, οι ενημερωμένοι άνθρωποι λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και ασκούν μεγαλύτερη επιρροή. Για τους παραπάνω λόγους, εργαζόμαστε σκληρά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι στο Future Library έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα. Κύριος στόχος μας τη χρονιά αυτή ήταν να κτίσουμε την κοινωνική αξία. Θέλαμε να καταστήσουμε τις βιβλιοθήκες και τους βιβλιοθηκονόμους πιο ανοικτούς και συνδεμένους μεταξύ τους από πριν και όχι απλά να δημιουργήσουμε ψηφιακές υπηρεσίες για βιβλιοθήκες. Στην καρδιά του προγράμματός μας βρίσκεται το κοινωνικό δίκτυο του Future Library, όπου οι βιβλιοθήκες και οι άνθρωποι που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα επικοινωνούν, μοιράζονται πηγές και επιμορφώνονται. Επενδύσαμε στην τεχνολογία και στις ψηφιακές υπηρεσίες που προσθέτουν αξία στο φυσικό χώρο και διευρύνουν την εμπειρία του χρήστη μέσα στη βιβλιοθήκη. Αναπτύσσουμε το Χώρο Ψηφιακών Πόρων που επιτρέπει την πρόσβαση σε ποιοτικό περιεχόμενο και θα είναι προσβάσιμος όταν ο χρήστης συνδέεται με την υπηρεσία δωρεάν διαδικτύου (WiFi & LAN) σε καθεμία από τις βιβλιοθήκες-μέλη.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

• 3.923 εγγεγραμμένα άτομα
• εγγεγραμμένοι οργανισμοί: 87 δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες
• 11 βιβλιοθήκες έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό περιεχόμενο εφημερίδων (PressDisplay)
• 68 βιβλιοθήκες υποστηρίζονται με προσωπικούς υπολογιστές
• 2.826 αναρτήσεις ιστολογίων έχουν γραφτεί από την κοινότητά μας
• 27.419 χρήστες στο Facebook ημερησίως.

Προώθηση και επικοινωνία

Το Νοέμβριο 2012 για 3 ημέρες το Future Library un-conference για τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος συγκέντρωσε περισσότερους από 5.946 συμμετέχοντες: παιδιά, γονείς και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα. Ανοίξαμε τις πόρτες στη δημιουργική βιομηχανία και φέραμε στο προσκήνιο καλές πρακτικές και παραδείγματα αριστείας που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας και διεθνώς. Μοιραζόμαστε τα ίδια βιβλία, ας μοιραστούμε ιδέες ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ετήσιας εκδήλωσης η οποία προσέλκυσε βιβλιοθηκονόμους, τον κόσμο του διαδικτύου, επαγγελματίες από το δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα, φοιτητές, τοπικούς φορείς και δημοτικά συμβούλια, το Υπουργείο, παιδιά και γονείς. Περιλάμβανε κεντρικές ομιλίες, σύντομες παρουσιάσεις, δημιουργικές παραστάσεις και εργαστήρια.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

• 98 δημιουργικές εκδηλώσεις
• 5.946 συμμετέχοντες
• 350 συμμετέχοντες στο un-conference
• 3 κύριοι ομιλητές από το Library-10 και τα Ιδρύματα Google και Mozilla
• 11 εργαστήρια
• 13 ομιλητές σύντομων παρουσιάσεων

Τα Επόμενα Βήματα

Συνεχίζοντας τη δράση της καλοκαιρινής εκστρατείας με επίκεντρο τη δημιουργικότητα και την καινοτομίας, επιβραβεύουμε την εξαίρετη προσπάθεια του δικτύου να οργανώσει 1.450 εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν περισσότερους από 25.000 γονείς και παιδιά. Το δίκτυό μας με τις οκτώ (8) ανακαινισμένες παιδικές βιβλιοθήκες στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αρχίσει ήδη να επιδρά ιδιαίτερα θετικά στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στις βιβλιοθήκες. Στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μοντέλο καλής πρακτικής για συνέργειες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Σχετικά με τις υπηρεσίες για παιδιά και γονείς, είναι εμφανές ότι σήμερα οι δημόσιες βιβλιοθήκες πληρούν ένα σημαντικό κενό που υφίσταται στην επικράτεια. Το κοινωνικό δίκτυο του Future Library καλύπτει την ανάγκη να γίνουν οι βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθηκονόμοι πιο ανοικτοί και συνδεμένοι μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ηλεκτρονική κοινωνική αξία. Το Future Library Un-Conference απέδειξε ότι οι βιβλιοθηκονόμοι δεν είναι απλώς επαγγελματίες που χειρίζονται συλλογές και πληροφορίες. Οι βιβλιοθηκονόμοι έχουν την ικανότητα να ηγούνται, να επηρεάζουν και να εμπνέουν την τοπική κοινότητα.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία μας επιβάλλει να προχωρήσουμε άμεσα στην ανάπτυξη συνεργειών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση νέων υπηρεσιών και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεών μας. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή πλέον να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να πιστέψουμε στη δυνατότητα ανάπτυξης ενός μοντέρνου δικτύου υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης. Ενός δικτύου το οποίο θα μπορέσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.

Στη διάρκεια των επόμενων ετών θα μας απασχολήσει η βιωσιμότητα των υπηρεσιών του δικτύου σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά κάθε συμμετέχουσα στο πρόγραμμα βιβλιοθήκη, καθώς και σε κεντρικό επίπεδο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους. Επιπλέον, τα προγράμματα επιμόρφωσης που πρόκειται να υλοποιηθούν, θα περιλαμβάνουν ιδέες και σχέδια για την αναζήτηση χρηματοδότησης και την ανάδειξη του ρόλου των βιβλιοθηκών στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Αν το πρώτο έτος υλοποίησης του Προγράμματος στόχευε στην οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών και στην εμπέδωση της αίσθησης εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων, το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί ως το έτος στο οποίο δίνεται έμφαση στην απαρχή δημιουργίας βιώσιμων συνεργειών και εδραίωσης των βιβλιοθηκών ως κόμβων της κοινότητας και της δημιουργικότητας.

Ομιλιες

Κάθε τι ειπώθηκε μπορούμε να το δούμε και να το ξαναδούμε. Να το καταλάβουμε, να το επαναλάβουμε. Κάθε βίντεο κι ένα ντοκουμέντο για να εμπνευστούμε.

Στιγμες

Ξεφυλλίζοντας κάθε άλμπουμ, μοιραζόμαστε στιγμές και τις κρατάμε για πάντα μέσα μας. Διαρκώς μαζί μας.


Κοινοτητα

Τα μέλη μιας κοινότητας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αναζητήσεις, τις ίδιες εμπειρίες. Η Κοινότητα είναι η καρδιά του ζωντανού οργανισμού που λέγεται Future Library.

Future LibraryFuture Library on Facebook

Επικοινωνια

Μιλήστε μας. Σας ακούμε.

Όνομα (απαραίτητο)

Email (απαραίτητο)

Θέμα

Μήνυμα